BEOAVIA

PROJEKTI

TAKMIČENJE

Od perioda osnivanja, tim konstantno radi na realizaciji projekata. Učestvovanjem u ovim projektima razvija se praktično znanje stečeno na fakultetu kao teorija, i to iz oblasti koje uključuju dizajn i konstrukciju aviona, aerodinamiku, mehaniku leta, strukturalnu analizu i elektrotehniku.

Air Cargo Challenge – Air Cargo Challenge predstavlja takmičenje u vazduhoplovnom inženjerstvu koje se u Evropi održava svake dve godine.

Ovo takmičenje je prvi put održano 2003. godine, a osnovala ga je grupa studenata vazduhoplovstva u Lisabonu. Takmičenje je prvenstveno namenjeno studentima vazduhoplovstva i vazduhoplovnog inženjerstva iz celog sveta i organizuje se u okviru međunarodnog Udruženja “EUROAVIA”.

Airbus Sloshing Rocket Workshop  –  Airbus Sloshing Rocket Workshop je takmičenje u dizajnu koje organizuju EUROAVIA, Evropsko udruženje studenata vazduhoplovstva i Airbus, svetski lider u vazduhoplovstvu. Od timova se traži da projektuju, naprave i upravljaju raketom za višekratnu upotrebu koja je destabilizovana kretanjem vode uskladištene u rezervoaru bez pritiska. ArianeGroup podržava konkurs tokom ocene dostavljenog dizajna.

New Flying Competiton – New Flying Competition je međunarodno takmičenje u naučnom modelu letenja s ciljem donošenja novih ideja u vazduhoplovni sektor i poboljšanja budućnosti letenja. Takmičenje se prvi put održalo u Hamburgu, u Nemačkoj, oktobra 2016. godine. Takmičenje će sada biti nastavljeno drugim izdanjem Novog letačkog takmičenja. Tokom takmičenja, timovi će predstaviti svoje konačne i plovidbene koncepte modela. U njemu mogu učestvovati Univerziteti iz celog sveta.

Svi timovi će raditi na istom zadatku, koji kreiraju studenti organizatori i veće koje se sastoji od predstavnika industrije. Zadatak se odnosi na buduću tehnologiju civilnih aviona. Zadatak je razviti koncepte i rešenja koja uključuju budućnost vazduhoplovstva i pretvoriti ih u stvarnost.

Teknofest – Teknofest je festival tehnologije i avijacije koji se već treću godinu zaredom održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za razvoj nauke i tehnologije Republike Turske i Turskog Tehnološkog Tima. Takmičenje je podeljeno u 19 specifičnih kategorija: od robotike i biotehnologije, preko automobilske industrije, veštačke inteligencije, podvodnih vozila i dronova, pa sve do bespilotnih letelica.

Beoavia planira da učestvuje na takmičenju 2021. godine u projektovanju rakete na čvrsto raketno gorivo. Takmičenje se sastoji iz tri različite kategorije: niskog, srednjeg i visokog dometa. Tim spada u kategoriju visokog dometa, odnosno, kategoriju gde je neophodno projektovati raketu koja vertikalno poleće sa lansirne rampe koristeći komercijalni raketni motor i dostiže visinu od 3 km.

Mašinski fakultet
Univerzitet u Beogradu
Kraljice Marije 16, 11120 Beograd

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER