Raven logo

UAV Raven

Raven je debitantski projekat našeg tima rađen za potrebe međunarodnog takmičenja „Air cargo challenge“, koje je održano u Štutgartu 2019. godine. Tada je naš tim imao priliku da se takmiči u konkurenciji od 30 timova iz svih krajeva sveta. Ovaj projekat omogućio je studentima da se i praktično oprobaju u projektovanju i proizvodnji bespilotnih letelica, steknu neophodno početno iskustvo i kvalifikuju se na velika međunarodna takmičenja.

Namena ove dve letelice, koje su napravljene od izuzetno lakih kompozitnih materijala, odnosno karbonskih vlakana bila je da prelete rutu od 1000 metara, odnosno da naprave deset krugova od po 100 metara za što kraće vreme, noseći što veći teret, koji je smešten u trupu letelice i predstavljaju ga čelične ploče.

Prva letelica rađena u okviru ovog projekta jeste Raven TL18, odnosno test letelica.

Ova letelica je služila kako bi naši članovi prošli kroz sve faze projektovanja i izrade letelice i naravno kako bi lakše prevazilazili probleme na budućim projektima.

Raven TL18
Razmah krila

Razmah krila

 

2 m

Visina

Visina

 

0.5 m

Duzina

Dužina

 

1.36 m

Motor

Električni pogon

 

1 motor

mtow

MTOW

 

4.5 kg

Takmičenje

Air Cargo Challenge

 

Test letelica

Raven 19

Druga projektovana i izrađena letelica je takmičarska letelica Raven 19. Za razliku od njenog prethodnika, letelice Raven TL18, ova letelica je nešto većih dimenzija.

Razmahom krila od 3 metra i dužinom od 1.5 metara, ova letelica treba da se upakuje u kutiju dimenzija 750 x 400 x 250 milimetara, te predstavlja veliki izazov za projektovanje i proizvodnju, zbog prevelikog broja spojeva.

Letelica Raven 19 je takođe pravljena od kompozitnih materijala, odnosno karbonskih vlakana u kombinaciji sa penastom ispunom kako bi letica dobila na čvrstoći. Izuzetno smo ponosni na debitantski projekat našeg tima.

Rad na ovom projektu nam je omogućio da praktično primenimo sva znanja stečena tokom studija i da steknemo nova neprocenjiva znanja koja će nam u budućnosti biti ključ za napredak tima i učestvovanje na međunarodnim takmičenjima.

Razmah krila

Razmah krila

 

3.4 m

Visina

Visina

 

0.5 m

Duzina

Dužina

 

1.5 m

Motor

Električni pogon

 

1 motor

mtow

MTOW

 

6 kg

takmičenje

Air Cargo Challenge

 

Takmičarska letelica

Mašinski fakultet

Univerzitet u Beogradu

Kraljice Marije 16, 11000 Beograd

PIB: 111525176

Matični broj: 28283709

KONTAKT PODACI

Udruženje Studenata Vazduhoplovstva BEOAVIA

Еmail:  beoavia@gmail.com / marketing@beoavia.org

Telefon: 065 205 99 80 / 064 325 31 49