Pupin K12 logo

Pupin K12 je raketa na čvrsto gorivo sa visinskim dometom od 3000m. Raketa ima mogućnost da nosi različite vrste tereta koje bi se koristile u naučne svrhe. Na visini od 3000m raketa se otvara i izbacuje koristan teret, simulirajući slanje satelita u orbitu. Posle uspešno obavljenog otvaranja, raketa i teret se, uz pomoć padobrana, uspešno i sigurno spuštaju na zemlju. Nakon spuštanja, samo uz promenu motora, raketa je ponovo spremna za lansiranje i ponovno korišćenje. Uz samu raketu napravljen je i lanser, koji služi za lansiranje rakete sa zemlje, vodeći je po šinama i obezbeđujući joj željeni pravac leta. Pupin K12 je naš debitantski projekat, kojim smo stekli iskustvo i u ovoj grani vazduhoplovstva, proširili svoja znanja i mogućnosti, i utabali put ka novim takmičenjima.

Pupin K12 je raketa sposobna da nosi različite vrste tereta koje se koriste za naučna merenja – nivo CO2, kiseonika, temperature, pritiska, itd. Konstrukcija rakete nije bila lagan zadatak. Svaki detalj je pomno osmišljen i izrađen sa posebnom pažnjom.

Izazovi koji su prepoznati tokom ovog procesa nisu bili prepreka, već prilika za inovacije. Istaknuta su posebna konstrukcijska rešenja poput inovativnog nosača motora, sposobnog da prima različite konfiguracije motora različitih dužina i obima.

Integrisani padobrani omogućavaju njen siguran povratak na zemlju, obezbeđujući da struktura rakete ostane neoštećena i spremna za buduća lansiranja.

Dok smo razvijali raketu, shvatili smo da njena prava vrednost leži u potencijalu za dalje unapređenje. Svakim lansiranjem, svakim prikupljenim podatkom, svakim ispitivanjem i izazovom, dobijamo priliku da poboljšamo njenu konstrukciju i performanse.

Raketa PupinK12
Visina

Visina

 

3 m

Visinski domet

Visinski domet

 

3000 m

Gorivo

Čvrsto gorivo

 

3.7 kg

Masa

Masa rakete

 

35 kg

Padobran

Za prizemljenje rakete

 

3 padobrana

Impuls

Ukupni impuls

 

8334 Ns

Mašinski fakultet

Univerzitet u Beogradu

Kraljice Marije 16, 11000 Beograd

PIB: 111525176

Matični broj: 28283709

KONTAKT PODACI

Udruženje Studenata Vazduhoplovstva BEOAVIA

Еmail:  beoavia@gmail.com / marketing@beoavia.org

Telefon: 065 205 99 80 / 064 325 31 49