Osa logo

VTOL UAV Osa

Osa je naša prva letelica VTOL konfiguracije rađena za prestižno međunarodno takmičenje „New flying competition“ 2020. godine. Zahvaljujući samoj kompleksnosti projekta, Osa je uspostavila temelje za buduće projekte i razvoj tima. Osa je akrobatska letelica, čiji je zadatak na takmičenju bio da leti bar pola sata i tokom leta izvrši zahtevane akrobatske manevre uz minimalan utrošak energije. Za potrebe letelice projektovan je sistem autopilota koji letelici omogućava potpuno autonoman let, kao i mogućnost asistenciji pilotu u manuelnom režimu leta. Izuzetan trud naših članova, performanse letelice i inovativan dizajn, koji do tada na takmičenju još nije viđen, značajno su doprineli da osvojimo treće mesto u konkurenciji timova iz celog sveta na takmičenju u Hamburgu.

„New flying competition“ predstavlja prestižno međunarodno studentsko takmičenje iz vazduhoplovstva. Cilj takmičenja je konstruisati letelicu VTOL konfiguracije.

Prednost ovakvog tipa letelica se ogleda u tome što se gubi potreba za velikim aerodromima i korišćenjem velikih poletno-sletnih stazi, dok u letu koristi prednost letelica klasičnih konfiguracija, misleći se na brzinu leta, dolet, kao i na samu efikasnost letelice.

Razmah krila

Razmah krila

 

3.96 m

mtow

MTOW

 

26 kg

dolet

DOLET

 

50 km

motor

Električni pogon

 

5 motora

Materijal

Kompozitni materijali

 

93%

Konfiguracija

Konfiguracija

 

VTOL

Osa

Pored impresivnih performansi letelice i višemesečnog truda naših članova, Osa se na takmičenju od svih ostalih takmičarskih bespilotnih letelica izdvojila po unikatnom i inovativnom dizajnu.

Reč je o mehanizmu uvlačenja i izvlačenja motora za vertikalni let. U trupu letelice smeštene su ruke koje nose motore za vertikalni let i izvlače ih prilikom poletanja, a uvlače prilikom tranzicije u horizontalni let.

Mašinski fakultet

Univerzitet u Beogradu

Kraljice Marije 16, 11000 Beograd

PIB: 111525176

Matični broj: 28283709

KONTAKT PODACI

Udruženje Studenata Vazduhoplovstva BEOAVIA

Еmail:  beoavia@gmail.com / marketing@beoavia.org

Telefon: 065 205 99 80 / 064 325 31 49