UAV Feniks

Modular X je jubilarni 10. projekat našeg tima. Ovaj projekat je specifičan po tome što sama letelica ima više različitih konfoguracija, čime je omogućeno i dodatno usavršavanje članova aerodinamike kada je reč o aerodinamičkim proračunima, ali i članova sektora za strukturu, koji su ovaj put imali zadatak da projektuju različite konfiguracije letelica i tako se spreme za buduće izazove.

Glavna karakteristika ovog projekta je njegova modularnost, odnosno mogućnost kačenja različitih tipova krila i repa na standardni trup letelice. U 2023. godini realizovane su 3 konfiguracije projekta ModularX: „V rep“ „T rep“ i VTOL konfiguracija.

Razmah krila

Razmah krila

 

1.5 m

Masa

Masa letelice

 

2.4 kg

mtow

MTOW

 

4 kg

Brzina

Prosečna brzina krstarenja

 

15 m/s

Materijal

Kompozitni materijali

 

91%

Konfiguracija

Konfiguracije

 

3

 

U 2023. godini, koncept Modular X trijumfovao je osvajanjem tri zlatne medalje, potvrđujući svoju izuzetnost na međunarodnom nivou. Prvo priznanje došlo je na Izložbi Inovatora u Beogradu, gde je Modular X oduševio stručnjake i posetioce.

Sledeća zlatna medalja stigla je iz Sevastopolja, gde je koncept dobio priznanje za inovacije u oblasti avijacije. Kruna uspeha bio je uspešan nastup na Izložbi ARCA u Zagrebu, gde je Modular X potvrdio svoju vodeću ulogu u domenu tehnoloških inovacija.

 

Mašinski fakultet

Univerzitet u Beogradu

Kraljice Marije 16, 11000 Beograd

PIB: 111525176

Matični broj: 28283709

KONTAKT PODACI

Udruženje Studenata Vazduhoplovstva BEOAVIA

Еmail:  beoavia@gmail.com / marketing@beoavia.org

Telefon: 065 205 99 80 / 064 325 31 49