Kos logo

Letelica Kos rađena je za takmičenje „New flying competition“, koje je održano u Hamburgu u Nemačkoj u septembru 2022. godine. Kos je letelica VTOL konfiguracije, odnosno letelica sa vertikalnim poletanjem i sletanjem. Njena misija je da tokom preletanja rute od 10.000 metara na određenom terenu locira zadate kopnene mete. Na samom takmičenju, mete su zadate od strane sudija. Kos ima ugrađenu kameru pomoću koje snima let i zadate mete i koordinate meta dostavlja operateru. Za ovu letelicu projektovan je i sistem autopilota, koji letelici omogućava potpuno autonoman let. Na samom takmičenju, naš tim je osvojio 4. mesto u konkurenciji od timova iz celog sveta.

Četiri motora za vertikalni let su odabrana tako da stvaraju duplo veći maksimalni potisak od poletne mase letelice.

Motor za horizontalni let omogućuje letelici maksimalnu brzinu leta od 35 m/s. Baterije su odabrane tako da obezbeđuju pola sata leta i dodatnih 20% rezervne energije.

Celokupan razvoj projekta, kao i njegova proizvodnja, trajali su čak deset meseci, što svedoči o samoj težini takmičenja, konkurenciji i kompleksnosti pojekta.

Letelica Kos će u istoriju Beoavie kao najsloženiji projekat rađen u prvih pet godina postojanja tima. Sa razmahom krila od čak 3 metra predstavlja jednu od najvećih letelica koju je naš tim napravio.

 

Razmah krila

Razmah krila

 

3 m

masa

Masa letelice

 

13 kg

mtow

MTOW

 

15 kg

motor

Električni pogon

 

5 motora

materijal

Kompozitni materijali

 

93%

Konfiguracija

Konfiguracija

 

VTOL

Kos

 

„New flying competition“ predstavlja prestižno međunarodno studentsko takmičenje iz vazduhoplovstva.

Cilj takmičenja je konstruisati letelicu VTOL konfiguracije, koja poleće i sledeće vertikalno.

Prednost ovakvog tipa letelica se ogleda u tome što se gubi potreba za velikim aerodromima i korišćenjem velikih poletno-sletnih stazi, dok u letu koristi prednost letelica klasičnih konfiguracija, misleći na brzinu leta, dolet, kao i na samu efikasnost letelice.

Mašinski fakultet

Univerzitet u Beogradu

Kraljice Marije 16, 11000 Beograd

PIB: 111525176

Matični broj: 28283709

KONTAKT PODACI

Udruženje Studenata Vazduhoplovstva BEOAVIA

Еmail:  beoavia@gmail.com / marketing@beoavia.org

Telefon: 065 205 99 80 / 064 325 31 49