UAV Feniks

Feniks je bespilotna letelica koju je naš tim proizveo za potrebe međunarodnog takmičenja „Air Cargo Challenge“, koje je održano u julu 2022. godine u Minhenu.  Ovo je takmičenje koje se održava svake dve godine i na njemu učestvuju univerzitetski timovi iz praktično celog sveta. Na takmičenje 2022. godine, u finale se plasiralo 30 timova. Letelica Feniks je takmičarski projekat za naše drugo pojavljivanje na ovom međunarodnom takmičenju. Feniks je upravo nalsednik našeg debitantskog projekta RAVEN.

UAV Feniks

Namena letelice je da transportuje kesice za transfuziju krvi do teško pristupačnih terena, kojima hitna pomoć ne može da pristupi. Teret su kesice za transfuziju krvi, koje siu fiksirane smeštene u trupu letelice.

Letelica je napravljena od kompozitnih materijala, odnosno karbonih vlakana i to je upravo razlog male mase. Feniks može poneti sopstvenu masu, što svedoči o efikasnosti letelice.

Feniks je letelica STOL (eng. short takeoff and landing) konfiguracije, odnosno letelica kratkog poletanja i sletanja za koju nisu potrebne duge poletno–sletne staze, što predstavlja njenu glavnu prednost.

 

Razmah krila

Razmah krila

 

2 m

Masa

Masa letelice

 

3.5 kg

mtow

MTOW

 

7 kg

Brzina

Brzina krstarenja

 

16 m/s

Materijal

Kompozitni materijali

 

96%

Konfiguracija

Konfiguracija

 

STOL

Po propozicijama takmičenja, bilo je neophodno projektovati letelicu koja koristi AXI 2826/10 Gold Line V2 električni motor. Propozicije nalažu da letelica mora da stane u kutiju dimenzija 1100x400x250 mm. Misiju letelice čine: poletanje, glavni deo misije, u kome se transportuje teret, sletanje, pri čemu je jedan od najvažnijih zahteva takmičenja bio osmisliti način na koji će kesice za transfuziju da se očuvaju i neoštećene dostave do cilja.

 

Letelica Feniks

Mašinski fakultet

Univerzitet u Beogradu

Kraljice Marije 16, 11000 Beograd

PIB: 111525176

Matični broj: 28283709

POČETNA

TIM

PARTNERI

BLOG

ASRW 2023

KONTAKT

PROJEKTI

KONTAKT PODACI

Udruženje Studenata Vazduhoplovstva BEOAVIA

Еmail:  beoavia@gmail.com / marketing@beoavia.org

Telefon: 065 205 99 80 / 064 325 31 49