Aurora predstavlja raketu-jedrilicu koju naš tim tradiocionalno izrađuje za učestvovanje na takmičenju „Airbus Sloshing Rocket Workshop“, koje organizuje svetski poznati proizvođač aviona, „AIRBUS“. Aurora se sastoji od tela rakete i krila koja joj omogućavaju veliki dolet uz minimalnu snagu propulzije. Na dinamičkom delu takmičenja, raketa se vertikalno lansira pod pritiskom, nakon čega prelazi u bespogonski horizontalni let, postaje jedrilica. Pri horizontalnom letu, javlja se Sloshing, efekat bućkanja tečnog tereta koji se nalazi u rezervoaru i koji destabilizuje raketu. Naš tim se već godinama unazad pokazao kao najuspešniji u pronalaženju najefikasijeg rešenja za ovaj problem, pobeđjujući konkurenciju univerziteta širom Evrope.

Aurora 2

Aurora SE

Aurora Special Edition je raketa-jedrilica projektovana za potrebe otvaranja finala međunarodnog takmičenja ,,Airbus Sloshing Rocket Workshop 2023“ koje smo imali čast da organizujemo i otvorimo u kao pobednici 2022. godine.

U pitanju je raketa koja se lasira vertikalno, a potom prelazi u jedrilicu, odnosno horizontalni let. Osnovni zadatak ovog Aurore SE bio je da održi kontinuitet znanja iz projektovanja i proizvodnje raketa-jedrilica.

Projekat Aurora predstavlja tradicionalni projekat koji se radi i unapređuje svake godine, a na Aurori SE je značajno unapređena upravljivost rakete radom na posebnom autopilotu koji je prilagođen zahtevima takmičenja.

Aurora 3

Aurora 3 je projekat rađen u sezoni 2021/2022 i predstavlja krunu našeg višegodišnjeg rada na AIRBUS – vom takmičenju. Nakon višemesečnog rada, plasirali smo se u finale takmičenja, koje je održano od 17. do 23. jula u Španiji.

U finalu takmičenja, koje traje 7 dana, uspeli smo da nadvladamo konkurenciju i ostvarimo se kao pobednici.

“Naporno smo radili nekoliko meseci i uspeli smo da ispunimo sve ciljeve koje smo zacrtali na početku projekta. Posvetili smo se dosta eksperimentima i testiranjima što se pokazalo kao veoma efektivno i uzbudljivo. Bilo je veoma uzbudljivo i veoma zanimljivo iskustvo. U određenim trenucima je bilo i veoma napeto, što nam je pokazalo kako se snalazimo i u takvim situacijama. Iako ima još prostora za napredak veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima“.

Petar Marčetić, koordinator projekta Aurora 3

Aurora 3
Aurora 2

Aurora 2

Aurora 2 je projekat iz takmičarske sezone 2020/2021, koja je rađena u specifičnim uslovima usled pandemije. Naš tim je izuzetnim radom, osvojio 1. mesto u konceptualnoj fazi takmičenja i plasirao se u finale.

U finalu takmičenja naša Aurora 2 zauzela je visoko 3. mesto. Na projektu je radilo šest članova tima predvođeni od strane koordinatora projekta, Đorđa Trampe, sada alumnog člana.

Aurora 1

Aurora 1 je debitantski projekat i prva takmičarska raketa – jedrilica našeg tima. Rađena je u sezoni 2018/2019 i predstavlja jedan od prvih projekata Beoavie.

Naše konceptualno rešenje je ocenjeno kao najbolje i plasiralo nas u finale, koje je održano u Grčkoj 2019. godine u Patrasu. U finalu takmičenja zauzeli smo 4. poziciju.

Aurora 1

Mašinski fakultet

Univerzitet u Beogradu

Kraljice Marije 16, 11000 Beograd

PIB: 111525176

Matični broj: 28283709

KONTAKT PODACI

Udruženje Studenata Vazduhoplovstva BEOAVIA

Еmail:  beoavia@gmail.com / marketing@beoavia.org

Telefon: 065 205 99 80 / 064 325 31 49