AIRBUS SLOSHIG ROCKET WORKSHOP 2023

__________

Beoavia je pobednik međunarodnog takmičenja „Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022“, koje se održava pod pokroviteljstvom kompanije Airbus i Evropskog udruženja studenata vazduhoplovstva EUROAVIA. Na takmičenje se kvalifikovalo 6 članova našeg tima, koje je prevodio koordinator projekta rakete-jedrilice „Aurora 3“, Petar Marčetić, student Mašinskog fakulteta. U prvoj fazi takmičenja, koja je održana onlajn, konceptualno rešenje našeg tima odvelo nas je u finale takmičenja, zajedno sa timom iz Italije i iz Hrvatske. U finalu takmičenja, koje je održano od 17.7. do 23.7.2022. godine u Terasi,  Španija, naš tim je nadmašio konkurenciju i osvojio prvo mesto. Pobeda na ovom takmičenju je značajno doprinela promovisanju vazduhoplovstva među studentima, što pokazuje i sve veća zainteresovanost članova za pridruživanje Beoavii.

Beograd

Kao pobednici takmičenja 2022. godine kvalifikovali se za poziciju organizatora istog.

Finale takmičenja „Airbus Sloshing Rocket Workshop 2023“ održano je u Beogradu u periodu od 6.8. do 12.8.2023. godine.

Imali smo zadovoljstvo da ugostimo timove finaliste iz Italije, Hrvatske i Ruminije, kao i predstavnike kompanije Airbus, koji su bili sudije na samom takmičenju.

Tokom sedmodnevnog boravka u Beogradu, finalisti su na Mašinskom fakultetu pravili svoje takmičarske rakete od nule, nakon čega je usledilo njihovo finalno lansiranje na sportskom aerodromu Ečka.

Svečano finale otvoreno je letom naše bespilotne letelice Feniks. Zatim, četiri takmičarske rakete su se uputile na lansiranje. Euroavia Zagreb, WaveRiders Bolonja, AirSloths Napulj i Ripper-1 Bukurešt predstavili su svoje izvanredne projekte.

Nakon pažljivog razmatranja, žiri je doneo odluku da tim AirSloths iz Italije zasluženo osvoji prvo mesto zbog njihove izuzetne inovativnosti i kvaliteta projektovanja. Drugo mesto pripalo je timu WaveRiders, dok je treće mesto zauzeo tim Euroavia Zagreb. Tim Ripper-1 ponosno je završio na četvrtom mestu.

Ovo takmičenje je značajno promovisalo izvanredan talenat i inovacije mladih studenata. Očekujemo da će ovaj uspeh poslužiti kao inspiracija budućim generacijama studenata i istraživača u oblasti vazduhoplovstva.

SPONZORI TAKMIČENJA 

__________

Logo
Airbus
Mašinski fakultet
Aerodrom Ečka
Knjaz Miloš
Wurth D.O.O.
Jaffa Crvenka
3D Republika
Albo zaštitna oprema
Beorol

Mašinski fakultet

Univerzitet u Beogradu

Kraljice Marije 16, 11000 Beograd

PIB: 111525176

Matični broj: 28283709

KONTAKT PODACI

Udruženje Studenata Vazduhoplovstva BEOAVIA

Еmail:  beoavia@gmail.com / marketing@beoavia.org

Telefon: 065 205 99 80 / 064 325 31 49